オーストリアワインと数の子

 メルシャンで面白い研究が行われていた。ワイン中の鉄と魚介料理の成分が反応して生臭みを鼻で感じることを、メルシャンの田村隆幸さんが解明したようだ。数の子をはじめとする魚卵とワインはしばしば相性が悪いと言われていたので、改めて考えなおす画期的な研究である。
 正月に飲んだオーストリアの白ワイン、ニコライホーフのフォン・シュタイン リースリング スマラクト2013と数の子の相性が悪くならなかったのは、そのワインの鉄含有量が低かったからなのだろう。

www.kirin.co.jp
www.jstage.jst.go.jp

 日本に入ってきているフォン・シュタイン リースリング スマラクトは2010年ものが現行ヴィンテージみたい。
 ニコライホーフを訪問したときにもらったパンフレットには「要デキャンタ」と書いてあった。それに気づいたのは飲んでしまったあとだが。もともと大樽で2年半寝かせてから出しているようだ。ちなみに値段は26,20ユーロだから日本円で3600円強(1ユーロ=140円として)。
 今回のワインは4年経って金の色合いが濃く出ており、芳醇な香りと滑らかな口当たりが快い飲み心地を生んでいた。普段ワインを飲まない人でもちょっと驚いてしまうくらい澄んだ味わいだった。味が薄いのではなく、雑味がまったくないのだ。
http://cave-online.suntory-service.co.jp/shopdetail/000000002351/cave-online.suntory-service.co.jp

 ヴァッハウの土壌はドナウ川が運んできた砂、砂利、黄土を含み、"gfohler"という片麻岩の一種もあるとのこと。

Soil types play an important role in Wachau vineyards. They are composed largely of sand, gravel and loess, carried downstream by the Danube over many millennia. Also present is a special kind of gneiss known as gfohler, which is said to bring a certain minerality to Wachau wines.

www.wine-searcher.com

 ヴァッハウの地質的に、鉄分は少ないのかな…?

Wachau
Old, crystalline consolidated rocks form the steep slopes of the Danube Valley with for instance, various gneisses, amphibolites, marbles and quartzites. First and foremost is the finely convoluted Gföhler Gneiss, followed by a variety, on the basis of composition and structure, of paragneiss and the hard granodiorite gneiss of Spitz. Basic rock layers in the form of dark amphibolites which originated as lavas from submarine volcanoes, often alternate with the paragneiss. Marbles with characteristic grey-white banding occur in the western Wachau area.

In the deeper part of the valley flank between Wösendorf and Weißenkirchen there is an old landslide mass of weathered and chaotic layered rock and boulders. The plane of motion is marked by kaolin and red loam. Small remnants of gravels, sands, silts and clays, such as at Spitzer Burgberg and near Weißenkirchen, belong to the Molasse Zone and formed from rivers and marine transgressions during the period between 30 and 15 million years ago.

Loess is often encountered in the Wachau area as a thin layer upon the older rocks. Coarse river gravels with a covering of fine flood sediments form the present valley floor of the Danube.

http://www.austrianwine.jp/unser-wein/klima-boden/mehr-als-urgestein-und-loess/geologie-der-weinbaugebiete/niederoesterreich/